NIEUWPOORT - Bij een tussenstop van de bus waarmee hij op. reis was in Zuid-Frankrijk, is de 76-jarige Frans Van Teghem uit Nieuwpoort verdwaald geraakt op een parking van een autosnelweg. De gepensioneerde beroepsmilitair vond de bus niet meer op tijd terug. Met autostop en trein is hij op eigen houtje weer in Bredene geraakt, honderden kilometers verder.
Frans Van Teghem, een 76 jarige gepensioneerde beroepsmilitair uit Nieuwpoort, was op de terugweg van een tiendaagse busvakantie voor wielertoeristen in Bedoin in Zuid-Frankrijk. "Ik ben fietsliefhebber en wou graag nog eens de Mont Ventoux beklimmen", zegt Frans Van Teghem.
"Ik heb in de jaren zeventig zelfs een speciale fiets ontworpen om beter te kunnen klimmen. En ja, ik heb mijn speciale fiets weer goed kunnen gebruiken."
Tussenstop
"Op de terugreis zaterdagavond, even voor 23 uur, maakte de bus een tussenstop op een parking in Mâcon", vertelt Frans Van Teghem. "De bus moest worden omgebouwd tot slaapbus. Daarom moesten wij uitstappen en konden we een half uurtje op de parking de benen wat strekken. Ik ging naar het toilet in een wegrestaurant met gebouwen aan weerszijden van de snelweg.
"Aan de verkeerde
kant van de
autosnelweg
terechtgekomen"
De twee restaurants waren met elkaar verbonden met een overdekte brug over de autosnelweg. Maar dat wist ik toen nog niet. Zonder het te beseffen, belandde ik aan de verkeerde kant van de autosnelweg, op de andere parking dus. En natuurlijk vond ik daar de bus niet meer terug. Ik heb een kwartier lopen zoeken en hier en daar aan chauffeurs gevraagd of ze de bus niet hadden gezien. Tot er een zei: "Pour la Belgique?
C'est l'autre côté". Pas toen besefte ik dat ik aan de verkeerde kant van de snelweg zat En op de andere parking was de bus al weggereden. Niemand van de reisgenoten had gezien dat ik niet mee was."
"Daar stond ik dan", vertelt Frans Van Teghem verder. "Een gsm had ik niet – ik ben 76 jaar, zie je. En ja, ik was wel een beetje in paniek. Ik heb dan maar aan de bestuurders van auto's met Belgische en Nederlandse nummerplaten gevraagd of ik niet met hen kon meerijden. Een Waalse buschauffeur zei dat hij geen plaats meer had. Ook een heleboel andere auto's zaten vol."
"Pak van hun hart"
Frans Van Teghem sprak ook een Nederlands koppeltje aan dat hun auto aan het voltanken was. "Eerst weigerde de vrouw. "Je hoort zoveel enge verhalen', zei ze. Ik zei dat ik het begreep en zocht verder. Maar toen de Nederlanders merkten dat ik nergens succes had, wenkten ze me. "Ik mocht toch mee", zei de vrouw. Ze had medelijden met me en gaf me een dikke knuffel."
"Het koppel was op weg naar Den Haag en zette me af in Zaventem waar ik de trein naar Bredene heb genomen.
Immers, daar stond mijn auto."
Frans arriveerde zondagmorgen omstreeks 10 uur in Bredene, een dikke twee uur na de bus. "Op de bus hadden ze intussen ontdekt dat ik niet mee was en ze waren in paniek", vertelt Frans. "Toen ik in Bredene dan gewoon kwam aangewandeld, waren ze zo blij om mij te zien, het was een pak van hun hart. Naar verluidt hadden ze ook al gebeld naar het restaurant in Frankrijk, maar daar wisten ze van niets."
Jan Eerebout uit Bredene, een van de organisatoren van de fietsreis, is blij dat het allemaal goed is afgelopen. "Bij het vertrek had de buschauffeur nochtans gevraagd of iedereen mee was. Niemand had opgemerkt dat Frans er niet was. Toen dat uit kwam, hebben we gebeld naar het wegrestaurant, maar daar had niemand hem gezien. Ook hebben we de Franse autowegenpolitie verwittigd. Wat een opluchting toen we hem in Bredene zagen komen aangewandeld..."
(uit KVW)